Η Ιστορία μας

Η ΑΕΚ Τρίπολης αποτελεί ένα από τα ενδοξότερα σωματεία της χώρας. Το επίσημο έτος ίδρυσης είναι το 1929, πέντε χρόνια μετά την δημιουργία της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως στην Αθήνα, από μια ομάδα ανθρώπων με κοινά σημεία την καταγωγή τους , την Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη, και την αγάπη τους για τον αθλητισμό.

Η αρχική ονομασία του σωματείου ήταν Ένωσις, όπου διέθετε μόνο το τμήμα ποδοσφαίρου και μετονομάστηκε στην συνέχεια σε ΑΕΚ Τρίπολης. Με την πάροδο των χρόνων δημιουργήθηκαν νέα τμήματα όπως του Κλασικού Αθλητισμού, της Ποδηλασίας, του Μπάσκετ, της Ρυθμικής Γυμναστικής , το 1991 το Τμήμα Τένις και το 2017 το τμήμα της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης.

Το τμήμα ποδοσφαίρου είναι το αρχαιότερο του συλλόγου. Ως πρωταθλήτρια Αρκαδίας, το 1975 και το 1976, συμμετείχε στο ειδικό πρωτάθλημα ανόδου και διεκδίκησε την ιστορική άνοδο στην Β΄ Εθνική, χωρίς όμως επιτυχία. Το 1977 έφτασε για πρώτη φορά στον τελικό του Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Αρκαδίας, όπου και ηττήθηκε από τον Α.Σ. Λεωνίδιο με 1-2 στην παράταση. Την επόμενη χρονιά κατέκτησε για τρίτη φορά το πρωτάθλημα Αρκαδίας και τη σεζόν 1978-79 αγωνίστηκε στην Εθνική ερασιτεχνική κατηγορία και υποβιβάστηκε. Αναδείχθηκε για πρώτη φορά Κυπελλούχος Ε.Π.Σ. Αρκαδίας το 1986. Το 1987 κατέκτησε για τέταρτη φορά το πρωτάθλημα Αρκαδίας και συμμετείχε στο ειδικό πρωτάθλημα ανόδου και το 1988 κατέκτησε για 2η φορά το Κύπελλο. Ενώ το 1989 αναδείχθηκε για 5η φορά πρωταθλήτρια Αρκαδίας και προβιβάστηκε απευθείας στην Δ΄ Εθνική, όπου αγωνίστηκε τις χρονιές 1989-90, 1990-91, 1991-92, 1992-93 και 1993-94. Ύστερα από 30 χρόνια, το 2019, κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα Αρκαδίας και κέρδισε την άνοδο στην Γ΄ Εθνική ερασιτεχνική κατηγορία .

Το ποδηλατικό τμήμα αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, με μεγάλες επιτυχίες σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Αξεπέραστη είναι η επιτυχία του ποδηλάτη της ΑΕΚ Τρίπολης, Δημόγιαννη ο οποίος κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο, σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίστας! Μετά από κάποια χρόνια αγωνιστικής αδράνειας, το ποδηλατικό τμήμα έχει ξανά δυναμική παρουσία σε Πανελλήνιο επίπεδο.Με τις πιο πρόσφατες επιτυχίες του τμήματος, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ποδηλάτου πίστας και ΟΜΝΙΟΥΜ, η ανάδειξη των κορασίδων σε ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑ στο ποδήλατο πίστας, 17Μετάλλια εκ των οποίων 6 Χρυσά, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ και η κατάκτηση των τριών πρώτων θέσεων στο αγώνισμα των πόντων.

Το τμήμα Μπάσκετ της ΑΕΚ Τρίπολης δημιουργήθηκε χρονικά μετά το τμήμα της ποδηλασίας. Η ομάδα Γυναικών έφτασε μέχρι το κατώφλι της Α1, με δυο συμμετοχές, το 1998 και το 1999. Λόγω οικονομικών δυσκολιών η ομάδα αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το πρωτάθλημα του 1999-2000 και ενώ βρισκόταν μια ανάσα από την έξοδο της στην Ευρώπη. Την δεκαετία του ’90 δημιουργήθηκε και το τμήμα Ρυθμικής Γυμναστικής, το οποίο είχε μια ζηλευτή πορεία σε Πανελλήνιο Επίπεδο κάνοντας το σωματείο, τους προπονητές και τους γονείς των αθλητών ιδιαίτερα περήφανους. Τα δύο τμήματα προσωρινά βρίσκονται σε αδράνεια, αποτελώντας αναπόσπαστο τμήμα και μείζονος σημασίας της ιστορίας του ομίλου της ΑΕΚ Τρίπολης.

Το τμήμα Τένις δημιουργήθηκε το 1991 κλείνοντας έτσι τριάντα χρόνια εξαιρετικής πορείας. Έχει έδρα του το Δ.Α.Κ Τρίπολης και διαθέτει μια από τις καλύτερες Ακαδημίες αντισφαίρισης στην Ελλάδα. Ο όμιλος τένις Α.Ε.Κ. Τρίπολης είναι μέλος της ΣΤ’ Ένωσης σωματείων αντισφαίρισης Πελοποννήσου που ιδρύθηκε ως σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το 1999 στην Κόρινθο και με έδρα την Τρίπολη. Στις 15/02/2007, η έδρα της ΣΤ΄ Ένωσης μεταφέρθηκε στην Πάτρα. Στα τριάντα χρόνια λειτουργίας του τμήματος έχουν μυηθεί στο άθλημα πάνω από 1.000 παιδιά. Οι νεαροί αθλητές επιτυγχάνουν σημαντικές διακρίσεις στα περιφερειακά τουρνουά, προμηνύοντας τη λαμπρή πορεία του τμήματος.

Το 2017 το ΔΣ του ομίλου της ΑΕΚ Τρίπολης ανακοίνωσε την έναρξη των προπονήσεων στο νέο Τμήμα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (Ping Pong).Πρωταρχικός στόχος του τμήματος αποτελεί την μύηση των κατοίκων της τοπικής κοινότητας στην επιτραπέζια αντισφαίριση, το πιο γρήγορο και τεχνικό άθλημα των Ολυμπιακών αγωνισμάτων.Οι προπονήσεις πραγματοποιούνται σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, σε αγωνιστικά τραπέζια από προπονητή απόφοιτο της Κρατικής Σχολής Προπονητών της Μ. Βρετανίας , αναγνωρισμένο από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.Το τμήμα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης έχει ήδη σημειώσει σημαντικές επιτυχίες παρά το νεαρό της ηλικίας του. Το 2020 οι αθλητές της κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο κύπελλο ΠΟΦΕΠΑ Πελοποννήσου και το 2021 την πρώτη θέση στο τουρνουά Masters Πελοποννήσου.


ΑΕΚ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ μια ιστορια

Επικοινωνία

 info@aektripolis.gr